ZVEZDE GRANDA 2021 – cela 51. emisija (23. 01.) – snimak zadnje emisije – Dalje su prošli Stevan, Anastasija, Stela, Srđan, Mario, Almin, Maja, Zorana i Andrijana– cela . – (23. 01.) –

Kandidati koji su prošli dalje su: , , , , , , , i Cica.

Anastasija Stanković i Zlata Piloš – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli

Mlada Anastasija predstavila nam se pesmama ”Bez nade” Slađane Milošević i ”Radio svira za nas” Jelene Tomašević, dok je Zlata odabrala nešto drugačiji pravac muzike i to pesme ”Proklet da je ovaj život” i ”Treba vremena” Ane Bekute.

Šest glasova dobila je Anastasija i prošla direktno dalje, dok je Zlata ispala sa samo dva osvojena glasa.

Zlata je otkrila da joj je rođena tetka Zlata Petrović, a njen tata čuveni muzičar, a Snežena je njenu lepotu uporedila sa tetkinom- Zlato, lepa si isto kao tetka kad je bila mlada. Nije bilo dobro, čućeš. A tebi Anastasija nemam šta da kažem osim bravo.

Viki je Zlati dala glas kao podršku jer nesumnjivo ima talenta, pa joj dala savet- Moraš da anuliraš neke stari i da odeš unazad. Da izpeglaš tu neartikulisanot- rekla je Violeta pa se obratila Anastasiji- Kod tebe je sve bilo kako treba, ali nemoj iz prve u petu brzinu odmah.

– Anastasija ti si večeras prvu pesmu otpevala maestralno. Očistila si mi oči, dušu i srce. Svaka čast Đorđe za izbor pesme. Ne slažem se sa Violetom, čak mi je falilo d ajoš daš gasa- rekla je Marija Šerifović, pa rekla Zlati- Nisam znala ko si i šta si al’ baš si zaličila na Zlatu, samo bi ona to tačno otpevala.

IMG_8139.JPGJK je prvo komentarisla Zlatu pa je uporedila sa automobilom- Ti si zvučala kao kad pališ auto na minus deset pa crkne akumulator. Oćeš da upališ pa ne može, vergla. Agresivno i nekontrolisano. Sa druge strane Anastasija ti si opasna. Sa 18 godina ovakva pevačica u kombinaciji sa takvim izgledom, ti si opasna. Opasno oružje u rukama nekog ko zna šta sa takvom bazukom da radi.

-Bravo za mentora, kao šećer si- rekao je Bosanac prvoj kandidatkinji, pa se okrenuo ka Zlati- Ti si izbanalizovala pevanje ukrasa romskog manira u svakom tonu.

je kao mentor bio jako ponosan, pa se obratio Anastasiji- Ti si u prvoj pesmi od probe do ovog momenta sve ispoštovala. Ovo što ti je Jelena rekla je najveći kompliment jer to znači da te shvataju ozbiljno. Hvala ti. I ovo da si prelepa, jesi. Podsećaš me na Džesiku Rebit i to hoću napravim od tebe.

Mili sa druge strane, nije mogao da ”iskopa” Zlatu iz rupe- Prva pesma ti je dala šansu ali iz druge si ispala. Nemamo zbog čega da se bunimo.

Stela Rade i Srđan Stanić – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli

Marijina kandidatkinja Stela otpevala je pesme ”Poljubi me” Nine Badrić i ”Mile voli disko”, dok se Srđan iz Milijevog tima predstavio pesmama ”Zbog tebe sam vino pio” Šerifa Konjevića i ”Princ na konju belom” Šabana Šaulića.

Stela Rade osvojila je maksimalnih šest glasova, dok je Srđan osvojio pet, takođe dovoljnih za prolazak dalje.

– Prvi kandidat odlična prva pesma, Brenina pesma mlaka, vodi računa. Jeste šest glasova, ali vidi se da se nije nadala. Ali baš pevaš muzikanstki- rekao je Bosanac, pa se osvrnuo na Srđanovo pevanje- Bio si fenomenalan i povukao sam glas samo zbog kraja pesme, šteta.

– On je prvu pesmu bio lep i korektan, ali drugu…Ozbiljan repertoar, i oduševio si me u drugoj pesmi, nisam ni čula kraj, jer sam ja pevala sa njim u glas- rekla je Viki drugom kandidatu.

Kako je Stela, koja inače više peva pop muziku odabrala Lepu Brenu, Sašu je zanimalo kako će u njenom rodnom gradu regaovati na tu pesmu- Kako god da reaguju, ja to ne delim, vaša i naša glazba. Ja volim to i to je to- odgovorila je Rade.

Jelenu je oduševila ova rečenica kanidatkinje pa joj je u putila pregršt komplimenata- Bravo devojko! Za stav, samo rečenicu za mišljenje. Oduševila si me kako razmišljaš i kakav stav imaš sa 21 godinu. Sa druge strane, Srđane, ti si otkrovenje. Sa samo 18 godina tako hladnokrvo i samouvereno stupaš na scenu. Iako ja ne osećam ove pesme, bio si top.

Saša Popović je zatim iskoristio priliku da podseti Jelenu da je jedna od pesama koju je kandidat pevao od Šerifa Konjevića, koji nju strašno voli- Šerif je pravi gospodin! Ja se nadam da ćemo se videti uskoro- rekla je diva, na šta je Saša odgovorio- Letos sam ga zvao u Opatiju ali nije hteo da dođe jer nema tebe.

– Pa nisi me ni zvao ove godine. A ne bih ni došla jer nema jahte- rekla je JK, na šta je Popović odgovorio- Ima jahte, bila celo leto. -Znači slagao si me da si prodao- iznervirano je odgovorila pevačica, a onda se prisetila situacije sa Šerifom.

-Prišao mi je u Sarajevu u restoranu i rekao ”Ja sam onaj što peva džiberske pesme”. Bilo mi je jako neprijatno i porekla sam da sam to rekla, i posula se pepelom. To mi se isto desilo i sa pokojnim Sinanom. Baš znam da budem skot, posle mi bude žao al’ ne mislim loše- rekla je JK, na šta je Marija reagovala- Tebi uglavnom uvek bude žao posle svega što kažeš nakon tri sekunde.

Mili je kao mentor dobio reč za kraj- Stela u tebi čuči toliko energije koja će tek da izađe. Ja mislim da treba da pevaš narodnjake ali tada moraš da goriš. Što se tiče mog Srđana, razneo si bez ijedne greške.

Mario Angelovski i Damir Hodžić – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli

Jelenin kandidat Mario, predstavio se pesmama “Da šutiš” i “Zašto praviš slona od mene”, dok je Milijev kandidat Damir pevao pesme “S namerom pođoh u veliki grad” i “Dozvola za ljubav”.

Mario je imao maksimalnih 6 glasova žirija i odneo ubedljivu pobednu, dok je Damir imao samo jedan glas.

Nakon zavšenih nastupa i žiri se oglasio.

– Sve vreme dok ste pričali ja sam gledala i smišljala uloge, nekom sam nešto dodelila, kad reče bosanac “halo”, bosanskim akcentom, pade mi na pamet “Alo alo” serija, tako da Jelena ovako obučena kao Mišel, Snežana bi bila Helga, Mili je her Flik… Eto da mi se pomogne da do kraja emisije nađemo “Alo Alo” uloge – našalila se Viki.

– Ali čemu Viki kad nije duhovito i nije ti uspela fora – rekla je Jelena.

– Nisam ja završila do kraja. Nebitno je šta je duhovito, a šta ne, ja čekam do kraja da vidim poljubac između tebe i Bosanca, ovako u ovoj seriji, ali nisam još završila uloge – branila se Viki.

– A šta si ti Viki? – pitala je Jelena.

– Nisam našla sebi ulogu – odgovorila je Viki.

– Evo ja ću da ti nađem. Smigl. Jesi gledala “Gospodare prstenova”? – pitala je Karleuša kroz osmeh.

– Ko bi bio Miss Pigi? – pitao je Popović

– Ja sam Miss Pigi, a ti si Kermit. Žabac koji obožava Miss Pigi- rekla je Jelena.

Nakon šale sa kolegama, Jelena je prokomentarisala kandidate.

– Hajde prvo o Mariu mom kandidatu. Urođeni talenat za pokret, dobro si pevao, veliki napredak i ja sam ponosna na taj napredak – rekla je pevačica o svom kandidatu, pa prokomentarisala i Damira.

– Imaš jako lepu boju glasa i smatram da nakon rada na tvom pevanju, bi mogao da se vratiš sledeće godine i napraviš veliki rezultat – rekla je Jelena sa kojom se složio i ostatak žirija.

Almin Selimović i Sara Risteska – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli

Rezultat takmičenja je bio 5:3 u korist prvog kandidata, a onda su usledile oštre kritike žirija.

– Nisi pevao za 6, ali si pevao bolje nego u prethodnom krugu, ali nekako monotono, dosadno… Kandidatkinja broj dva, nemoj da se ljutiš, ali meni je ovo zvučalo kao parenje mačaka… Imaš talenat, ali svašta nešto moraš da radiš da bi bila dobra – rekla je Marija.

– Ja bih rekla za kandidata broj jedan da je bilo dosta neubedljivo. Mislim da je bilo okej, ali to okej po mom mišeljenju nije dovoljno za dalje. Ja sam ti dala glas jer si bio bolji od kandidatkinje broj dva koja je stvrno, što bi Marija rekla, podsećalo na parenje mačaka – složila se Jelena sa svojom koleginicom.

Maja Đorđević i Stefan Živković – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli

Prva takmičarka, čija je mentorka Marija Šerifović, predstavila se pesmama “Od ljubavi do mržnje” i “Od Splita do Beograda”, dok je drugi kandidat odabrao numere “Glavo luda” i “Tako lako”, ali uprkos sjajnom nastupu i rezultatu 5:5, žiri je konstatovao da nažalost ništa neće uraditi u karijeri jer nemaju podršku producenata.

Prvo se Saša Popović obratio Milijevom takmičaru, kog je prepoznao iz prethodnih sezona i odatle je i reknula polemika o talentovanim pevačima i neuspehu u Srbiji.

– Stefane, ti li si to? Jedva sam te prepoznao – rekao je Popović, a ga je pitala šta mu se desilo. Nekadašnji direktor “Granda” rekao je da se nekoliko sezona takmičio i da je tu već 10 godina, dok je za Maju objasnio da nije trebalo ni da učestvuje, budući da je u prošloj sezoni stigla do finala, ali je izrazila želju da se ponovo okuša u najpoznatijem šouu.

– O tome ja pričam sve vreme. Ovde se napravi najveći korak, ali mi nemam producente koji će se baviti ovako talentovanim ljudima – počela je Karleuša i obasnila zašto Maja nije napravila ništa u karijeri.

– Zato što si sama birala pesmu koju ćeš nakon finala da snimiš. Producent je taj koji zna šta i kako treba da peva, kakav spot treba da snimi, kakav skandal da napravi i kako da se pevač obuče. Pa onda se desi neka strašna stvar, pa ti snimiš neko težku pesmu, baladu – izjavila je, a na to se nadovezao Popović i objasnio da je to upravo Milijeva uloga u ovoj sezoni i da ćemo videti kako će funkcioniše.

Ipak, Đorđe David izjavio je da nisu problem prodecenti, već da je najveći krivac Sokoj koji ne radi svoj posao. Saša je objasnio da to nema veze sa neuspehom, koliko sa samim pevačima koji ili ubodu ili ne ubodu pesmu. A o zlatnom dobu autorskih i izvođačkih prava, kada se zarađivalo nesnosno, govorio je Popović iz iskustva “Slatkog greha”.

– Nikad neću zaboraviti kada je Boki Milošević, koji je svirao klarinet na nekoliko Breninih pesama, dobio 0,8 posto zarade i od toga je otišao i kupio stan u Budvi – objasnio je Popović, a žiri se složio da je to zaista bilo zlatno vreme, koje je danas nezamislivo jer su izvođači ugroženi, dok je Džordž rekao da Sokoj zakida velike izvođače.

– PI (prim.aut. Pravo interpretatora) štiti izvođača, Sokoj štiti sva naša autorska prava – aranžera, tekstopisaca i kompozitora- počeo je Bosanac, a to se nadovezao Mili i rekao da izvođačko pravo možeš da naplatiš u inostranstvu.

-Ti svoje pravo, kao izvođač, možeš da ostvaruješ u inostranstvu, ali moraš imati prijavu stana i sve ono što uslovljava to – objasnio je Bosanac i dodao da je danas sve dozvoljeno, kao i da je sad problem potpuno anarhija i za sve “okrivio” bivšeg ministra finansija.

– Evo imenom i prezimenom ću reći, a ovo nije politički govor. Dinkić je zbog izbora rekao da zanatlije ne moraju da plaćaju izvođačima. Kod nas u Srbiji i Bosni ne postoji pet sudija koji znaju šta znači autorsko, a šta izvođačko pravo. A izvođačko pravo je uvek bilo odvojeno od autorskog. I ti Jelena, imaš pravo na to, ali moraš potpisati ugovor sa kolektivnom organizacijom, a ako nećeš, te tvoje pare ostaju zamrznute – objasnio je Boske, na šta se nadovezala Karleuša pa poručila takmičarima.

– Nikad nećete biti zvezde jer nemate nikog ko će imati malo više mozga od vas i ko će se baviti ovakvim talentima – poručila im je, a Mili je objasnio da je upravo zbog toga i došao u Grand, kako bi se produckija brinula o takmičarima, od pesama koje će snimiti, do spotova i turneja.

Nakon polemike o pravima izvođača i autora, Džordž je preuzeo ulogu modnog sudije i do detalja iskritikovao Majin stajling. Od zamerki za malu štiklu, fazan – žipon haljinu došao je do zaključka- Šta će mi tetka na stejdžu?

Drugom takmičaru je rekao da može svašta da peva i da ima super energiju, dok su mentori podržali mišljenje svojih kolega.

Stevan Madžarević i Veljko Živković – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli

Prvi takmičar mentorke , predstavio se pesmama “Gori more” i “Kažeš ne”, dok je Milijev kandidat odabrao numere “Nema te, nema” i “Dodir neba”. Ipak, bilo je nedovoljno za prolazak,ali ih je žiri nagradio sa 4:1 u korist mladog Stevana, što je posebno iznerviralo Karleušu.

– Zbog ovakvih kandidata pada gledanost. Svaka pesma vam je predugo trajala. Ni jedan nije zaslužio da ide u naredni krug, dok ste vi pevali svi su otišli do WC-a – rekla je Jelena Karleuša, dok je Popović dodao da je hteo da stisne panik taster.

Džordž je objasnio da je glasao za Stevana samo zbog druge pesme, ali ga je Saša prekinuo i tražio mišljenje Marije Šerifović.

– Neatraktivno, dosadno, neubedljivo, bez veze. Opšti utisak, zabolela me je glava, Bože sačuvaj – zaključila je Marija, a Stevanova mentorka složila se da nije bilo savršeno, ali je branila svog takmičara. Ipak bezuspešno.

– Ok, hvala vam za četiri glasa – dodala je Viki, a na kraju su se svi složili da nisu bili dobri, već previše dosadni.

Jovana Milenković i Zorana Mićanović – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli

Uz hitove Da ne vidi ona od Danijele Vraneš i Vatra od Ane Nikolić, Jovana je pokušala da se pokaže u najboljem svetlu, dok se pesmama Kazni me kazni, Lepe Lukić i Kraj tanana šadrvana Hanke Paldum, predstavila njena protivnica Zorana.

Jovana je dobila 1 glas, dok je Zorana dobila 3.

Ovom prilikom prvo se javio Mili i rekao – Ja se do sad nisam bunio ali ovo je smešna odluka. Ovo je glas božanski, ovo šest na keca, ja ne mogu da verujem.

Saša je pokušao da mu objasni razliku između interpretacije prve i druge pesme.

– Prva pesma ne valja ništa, i ako ti stvarno misliš da je prva pesma bila dobra, onda se ti ne razumeš u narodnu muziku – ponavljao je Saša dok ga je Mili prekidao – Ma ovo je bomba, šta ne valja, nemoj da me nervirate?! Pa podigla je publiku i ma samo 16 godina! Jedna od najskupljih boja vokala koji su se pojavili u ovom šouu! Ako smo za ovo slepi i ako to ne vidimo, šta onda vidimo!

Sledeća se javila Snežana da prokomentariše – Kandidatkinja broj jedan i prva i druga pesma, falš, falš, falš, pa baš falš.

Na to se javila i sama kandidatkinja da kaže kako su veče pre snimanja promenile intonaciju i da smatra da je ipak trebalo da bude u intonadciji koju je vežbala, na šta su joj članovi žirija rekli da nije u pravu, jer oni smatraju da je intonacija dobra.

Snežana je drugoj kandidatkinji rekla da je prva pesma bila takva da joj ona ne bi dala glas i da je isključivo zbog druge glasala.

I Bosanac se složio sa Snežanom, kao i Marija i Jelena, s tim što je Jelena izjavila da joj se ni druga Zoranina nije svidela, jer je sve bilo previše umorno, staro i neubedljivo.

– Ako pevaš tim horskim glasom, ne znači da je to dobro, ja mislim da se ove pesme ovako ne pevaju, ali bravo za boju glasa kod 16 godina. Mada smatram da je to tvoj hendikep – rekla je ona.

Đorđe David se uz sve rečeno nadovezao ponovo na činjenicu da prva kandidatkinja nije poslušala i poverovala Ani što se intonacije tiče, te da je zbog toga toliko grešila i dobila samo jedan glas – Ti u startu mislis da si pametnije i to je to. Da si kod mene, znaš kakvo bi vređanje palo, pitaj moje kandidate. Ono šta vam mentor kaže, on zna zašto vam to kaže.

Za sam kraj, iako su ga i Ana i Mili zamolili za drugu kandidatkinju, on je rekao kako to ne utiče na njegovu odluku.

Smatra da prva pesma nije bila na mestu, ali smatra da Zorana u sledećem krugu može mnogo toga da uradi, te je pustio da prođe dalje,

Andrijana Stojanović Cica i Nadica Sečivanović – (23. 01.) – pedeset prva emisija – dueli

Ovaj duel se završio u korist Jelenine kandidatkinje 4 prema 2.

Prvi je komentario Bosanac i rekao – Prva kandidatkinja, nije mi se dopala prva pesma sa toliko ukrasa i trilera jer da Dino peva tako, bio bi narodnjak, ne bi bio u popu.

Komentarisanje Bosanca prekinuto je iznenadnim dolaskom počasnog člana snimanja. Naime, Sanja je došla do stola gde sedi žiti i uručila Snežani, malog malterezera. Odmah se napravila pometnja, Marija je ustala i uzela psa i počela da se igra sa njim, dok su ostali članovi žirija, tražili od Saše da se pas odvede da bi mogli da nastave sa snimanjem.

Bosanac je nastavio i rekao da je Cica u prvom krugu bila mnogo bolja.

– A što se tiče Nadice, sve je to bilo lepo u pokušaju – završio je on.

Ani se nije dopalo ništa. Kako ističe od Nadice je očekivala mnogo više, a što se Andrijane tiče – Bolje da ćutim – rekla je ona.

David je iskoristio priliku da se izvini Miliju za kandidatkinju iz prethodnog kruga jer je, kako kaže, ona bila mnogo bolja nego ove dve.

I Viki i Snežana su se složile sa komentarima žirija.

Marija je rekla Cici – i samo pevaš i pevaš i pevaš, a gde je tu malo duše, neke mikro greške. Ti samo vežbaš i dereš i pevaš, kao mermer da postaješ od nekog stabla koje je moglo da izraste i da se napravi bog zna šta. Postaje sve hladnije. Vodi računa.

Jelena nije želela da troši vreme na drugu kandidatkinju, a za svoju je istakla da ovako nešto specifično moraju da imaju na sceni.

– Ovo nije takmičenje u lepom pevanju, već je takmičenje za zvezdu, a ti Cico imaš ozbiljne predispozicije da budeš zvezda – istakla je ona, a Mili je upitao da li je ovo takmičenje u kuglanju, te za kraj dodao – Ne bih se mešao u ove odluke.